Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Εκπαιδευτικά παιχνίδια στο διαδίκτυο

Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια είναι πολύ περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς, ειδικά καθώς πολλές φορές ταυτίζουμε το ίντερνετ με τη διασκέδαση παραβλέποντας τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα. Τα παιδιά χρειάζονται πάντα ερεθίσματα που να τα μαθαίνουν κάτι καινούριο και να τα ψυχαγωγούν ώστε να μην πλήττουν και να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα μαθήματά τους.


Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο που να συνδυάζει τη μάθηση και την ψυχαγωγία από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια στο διαδίκτυο. Αν και οι γονείς πιστεύουν ότι τα παιχνίδια στο διαδίκτυο παίρνουν πολύ από το χρόνο των παιδιών που θα έπρεπε να ξοδεύεται στις σχολικές τους εργασίες, η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά χρειάζονται λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, χωρίς μαθήματα και διάβασμα Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί, όμως τα εκπαιδευτικά παιχνίδια στο διαδίκτυο είναι ένας εξαιρετική επιλογή γιατί αποτελούν έναν αξιόλογο περισπασμό από τα μαθήματα τους, και μπορούν να προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα, όπως το ότι δίνουν κίνητρα στα παιδιά να σκεφτούν και να προβληματιστούν.

Αν και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το ρόλο των υπολογιστών, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά παιχνίδια που δεν εξυπηρετούν μόνο τη διασκέδαση των παιδιών αλλά προάγουν και τη σκέψη. Για παράδειγμα, υπάρχουν σταυρόλεξα, ή παιχνίδια λέξεων όπως το Scrabble και άλλα παρόμοια, που ενθαρρύνουν τα παιδιά να σκεφτούν, να βελτιώσουν το λεξιλόγιο τους ενώ διασκεδάζουν, χωρίς να έχουν αρνητικές συνέπειες. Επιπλέον, με τα εκπαιδευτικά παιχνίδια στο διαδίκτυο, τα παιδιά μπορούν να ακονίσουν πολλές ικανότητες τους. Εκτός από το να ενθαρρύνουν τα παιδιά να σκεφτούν, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια στο διαδίκτυο τα βοηθούν να βελτιώσουν το λεξιλόγιο τους και την ορθογραφία τους, κάτι που σίγουρα θα τους φανεί πολύ χρήσιμο στο μέλλον.

Το Scrabble στο διαδίκτυο είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που βοηθά τα παιδιά να μάθουν πώς να γράφουν σωστά πολλές διαφορετικές λέξεις, καθώς και να βελτιώσουν την ορθογραφία τους σε λέξεις που ξέρουν ήδη. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα στο Scrabble, κι έτσι τα παιδιά μπορούν κάθε φορά να επιλέγουν ένα πιο δύσκολο επίπεδο, μόλις ολοκληρώσουν το επίπεδο που παίζουν Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια στο διαδίκτυο όχι μόνο βελτιώνουν τη σκέψη και ορθογραφία των παιδιών, αλλά επίσης τα βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων. Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων μπορεί να εξασκηθεί με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα μέσα από παιχνίδια λογικής και άλλα που ενεργοποιούν τη σκέψη.

Παίζοντας τέτοια παιχνίδια στο διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αισθανθεί μεγάλη αυτοπεποίθηση, να είναι αυτάρκες και να ολοκληρώνει τη δραστηριότητα που αναλαμβάνει χωρίς να χρειάζεται κάποιος άλλος να το βοηθήσει. Επιπλέον τα εκπαιδευτικά παιχνίδια στο διαδίκτυο αυξάνουν τον υγιή ανταγωνισμό, καθώς το παιδί έχει να αναμετρηθεί με τον υπολογιστή, γνωρίζοντας ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση να τον κερδίσει. Επομένως, μπορούμε να πούμε συμπερασματικά ότι υπάρχουν μειονεκτήματα στα εκπαιδευτικά παιχνίδια στο διαδίκτυο που προβληματίζουν, αλλά τα πλεονεκτήματα είναι πολύ σημαντικά και τα οποία αξίζουν την προσοχή μας. Είναι πάντα θετικό να προάγουμε την εκπαιδευτική διασκέδαση στο ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών, έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν πράγματα και να βελτιώσουν τις ικανότητες τους, και έξω από το σχολικό περιβάλλον και τα συνηθισμένα σχολικά βιβλία που μερικές φορές τα κουράζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου