Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Πλεονεκτήματα για τα online παιχνίδια

Πλεονεκτήματα για τα online παιχνίδια Όλοι μας καταλαβαίνουμε τα μειονεκτήματα του διαδικτύου γενικότερα και τα ονλάιν παιχνίδια ειδικότερα. Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των πνευματικών μας δυνατοτήτων, τα online παιχνίδια έχουν σίγουρα πολλά σοβαρά πλεονεκτήματα.Καθένας από εμάς αναγνωρίζει ότι είναι πολύ διασκεδαστικό να παίζει παιχνίδια στο διαδίκτυο. Για αυτό το λόγο, είναι δύσκολο να τραβήξουμε τα μάτια μας από τις οθόνες των υπολογιστών μας ακόμα και αν χτυπήσει το τηλέφωνο, ή ξεκινήσει το αγαπημένο μας τηλεοπτικό πρόγραμμα, ή ακόμα και αν το φαγητό μας περιμένει στο τραπέζι. Πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε μόνο τα αρνητικά που έχουν τα ονλάιν παιχνίδια, ή γενικότερα η υπεραπασχόληση με το διαδίκτυο. Πιστεύουμε πολλές φορές ότι τα παιχνίδια είναι πολύ εθιστικά, ώστε κάνουν τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο μπροστά από την οθόνη τους, και να παραμελούν πολλές φορές τη δουλειά τους, το σχολείο τους, ή ακόμα και τα οικογενειακά τους καθήκοντα. Όταν τα παιχνίδια γίνονται συνήθεια, μπορούν να απομονώσουν τους παίχτες από την ανθρώπινη συντροφιά και επικοινωνία, ακόμα και να διαστρεβλώσουν την αίσθηση της πραγματικότητας, και να αναστατώσουν τη ζωή στο σύνολό της.

Πάρτε για παράδειγμα αυτό: αν ξέρετε κάποιον που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να παίζει παιχνίδια, προφανώς πρέπει να ανησυχήσετε για αυτόν. Ωστόσο, πολλοί παίχτες έχουν μια φυσική τάση να μην παίρνουν τόσο σοβαρά το γεγονός ότι παίζουν τόσο πολύ, και τόσο πολλές ώρες. Για αυτό το λόγο και τα ονλάιν παιχνίδια όπως και η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης, θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες συνήθειες, σε σχέση με άλλες μορφές εθισμού. Τα ονλάιν παιχνίδια, όμως, έχουν και μια σειρά πλεονεκτημάτων, που για παράδειγμα η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν έχει.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, τα παζλ ή τα παιχνίδια λέξεων μειώνουν τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ σε σχέση με την τηλεόραση, που κρύβει πολλούς κινδύνους. Πολλοί από τους ερευνητές έχουν αποδείξει ότι τα ονλάιν παιχνίδια έχουν μάλλον καλή επιρροή στους νέους. Τα παζλ και τα παιχνίδια γνώσεων ενισχύουν τις ικανότητες των παιδιών. Τα κλασικά – παλιά επιτραπέζια – παιχνίδια όπως το τάβλι και το σκάκι, μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα σκέψης και ανάλυσης των παιχτών. Τα κλασικά παιχνίδια υπολογιστή όπως το Τέτρις βελτιώνει όχι μόνο την αναλυτική ικανότητα των παιδιών, αλλά και τη δυνατότητα τους να κρίνουν, να σκέφτονται και να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους. Αν και η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν απαιτεί τίποτα άλλο από το να προσέχει κάποιος την οθόνη.

Τα ονλάιν παιχνίδια απαιτούν σίγουρα την κατανάλωση περισσότερης φαιάς ουσίας. Επιπλέον, τα παιχνίδια είναι λιγότερο μοναχικό χόμπι από όσο νομίζει κανείς. Καταρχήν, παιχνίδια όπως το σκάκι ή το τάβλι, απαιτούν τουλάχιστον δυο παίχτες που μπορούν να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο. Οι περισσότερες σελίδες με online παιχνίδια έχουν πολλά στοιχεία που καλλιεργούν τις σχέσεις μεταξύ των παιχτών, όπως forums, chat rooms, τουρνουά κ.ά. Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν ένας παίχτης παίζει παιχνίδια στο διαδίκτυο σε ένα φυσιολογικό βαθμό, δεν κάνει κανένα κακό στον εαυτό του. Αυτό οφείλεται στα πολλά πλεονεκτήματα που έχουν τα παιχνίδια ονλάιν, και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν στη βελτίωση των ικανοτήτων των παιχτών. Οι γονείς οφείλουν να προσέχουν μεν τα παιδιά τους και την ενασχόληση με το διαδίκτυο, όμως σίγουρα μπορούν να επιτρέψουν στα παιδιά τους να παίξουν μαζί τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου